boboline.pl

Parenting i Rodzicielstwo

Kaszka zbożowa
Lifestyle

Kaszka zbożowa – poznaj właściwości kaszek jednoskładnikowych!

Produkty zbożowe to źródło wielu cennych witamin i minerałów. Kaszka zbożowa to idealny składnik pysznego śniadania dla całej rodziny. Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni, a wspólny posiłek może być cudownym rozpoczęciem dnia. Ekologiczne kaszki jednoskładnikowe to świetny sposób na wprowadzenie porcji zdrowia do swojej codzienności. Niewątpliwą zaletą jednoskładnikowych kaszek jest ich bezpieczeństwo dla najmłodszych. Włączając je do diety swojego malucha, możesz obserwować, jak jego organizm reaguje na nowy produkt. To bardzo ważne w przypadku występowania u dziecka alergii. Wykorzystując zdrowe i szybkie w przygotowaniu kaszki, nie musisz już martwić się o przygotowanie potraw osobno dla każdego członka rodziny. Posiłek będzie opierał się na wspólnej celebracji chwili, a gotową kaszkę każdy domownik może urozmaicić wedle swoich preferencji i zapotrzebowania. 

Kaszka owsiana – sycąca i pożywna

Kaszka owsiana to skarbnica węglowodanów. To właśnie one powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie. Ponadto kaszka owsiana jest źródłem białka. Zawiera również cenne dla naszego zdrowia składniki mineralne m.in. wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: z grupy B i wit. E. Dodatkowo za sprawą obecności błonnika wspiera układ pokarmowy. To jednak nie wszystko! Kaszka owsiana sprawi, że zyskasz sporą dawkę energii i na długo poczujesz nasycenie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy kilka minut i wartościowe śniadanie gotowe. Ma delikatny smak i kremową konsystencję, dzięki czemu świetnie komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Kaszka jaglana – królowa w Twojej kuchni

Ekologiczna kaszka to gwarancja świetnej jakości i zachowania cennych wartości odżywczych. Kaszka jaglana to źródło m.in. witamin z grupy B. Zdecydowanie warto by znalazła swoje miejsce u Ciebie w kuchni, bo nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Kaszka jaglana, dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu jest łatwiej strawna. To prosta i szybka baza pożywnego i smacznego śniadanie, które z pewnością wpisze się w gust młodszych i starszych. 

Kaszka z samopszy – smaczna i delikatna

Kaszka z samopszy jest bardzo delikatna w smaku. Pszenica samopsza jest jedną z najstarszych odmian udomowionej pszenicy. Samopsza zaliczana jest do żywności prozdrowotnej. Znajdziesz w niej wiele cennych składników takich jak: witaminy z grupy B, cynk, potas, magnez. Kaszka z amarantusa – uzupełnij niedobór witamin.

Kolejnym rodzajem kaszki jednoskładnikowej jest nieco mniej popularna, choć równie wartościowa kaszka z amarantusa. Zawiera sporo białka o korzystnym składzie aminokwasowym i innych wartościowych składników, np. żelaza. Wśród wymienionych tu kaszek, to właśnie ta z amarantusa zawiera najwięcej błonnika, który odgrywa istotną rolę w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Podana z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów stanie się ulubionym posiłkiem Twojej rodziny.

Kaszka zbożowa to świetna podstawa śniadań dla całej rodziny. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie najbliższych i zadowolić ich kubki smakowe, postaw na sprawdzone ekologiczne produkty. Masz do dyspozycji kaszki z różnych rodzajów zbóż, co ułatwi Ci zadbanie o urozmaiconą dietę całej rodziny. To właśnie różnorodność na talerzu ułatwia dostarczenie wszelkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. Pożywne śniadania z udziałem kaszek będą idealną dawką energii na start dla całej rodziny.