boboline.pl

Parenting i Rodzicielstwo

Lifestyle

Jak przygotować polewę czekoladową do ciastek?

Właśnie udało ci się upiec przepyszne i przepięknie wyglądające ciasteczka, ale odnosisz wrażenie, że czegoś im brakuje? Prawdopodobnie zapomniałaś polać ich polewą. Być może nawet zapomniałaś kupić gotową masę do dekorowania ciastek, dlatego teraz musisz radzić sobie z tym, co masz już w kuchni, zwłaszcza jeśli sklepy są już zamknięte. Całe szczęście fantastyczną polewę przygotujesz już z czterech zupełnie podstawowych produktów spożywczych. Bardzo możliwe, że masz je nawet gdzieś w swoich kuchennych szafkach. Niczego więcej nie musisz już więc kupować. Oto fantastyczna polewa czekoladowa do ciastek, którą zachwycisz totalnie całą swoją rodzinę.

Do wykonania tej polewy potrzebne ci są zatem cztery proste produkty: dobrej jakości margaryna lub klasyczne masło, naturalne kakao w proszku 100%, cukier puder oraz mleko krowie (najlepiej to trzyprocentowe, gdyż takie jest najsmaczniejsze i najzdrowsze). Wszystko masz? W takim razie od razu bierz się za wykonanie. Najpierw zajmij się cukrem pudrem. Wsyp 120 g tego produktu do sitka i przesiej cukier, aby nie miał żadnych grudek i większych kawałków. Następnie rozpuść tłuszcz. Użyj 100 g masła lub margaryny i roztop wybrane smarowidło w małym garnku lub rondelku. Gdy osiągnie ono płynną konsystencję, możesz dodać do niego 50 g naturalnego kakao i mleko. W przypadku gdy zastosowałaś masło, potrzebujesz czterech łyżek mleka. Jeżeli natomiast w twojej masie znalazła się margaryna, musisz zmniejszyć tą ilość mleka do dwóch łyżek. Wszystkie produkty bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zwykłą drewnianą łyżką. Pamiętaj tylko, by ich nie zagotowywać. A gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję i piękny brązowy kolor, to znak, że twoja polewa czekoladowa do ciastek jest już gotowa. Upewnij się tylko, że nie jest zbyt gęsta. Jeżeli z trudem nakładasz ją na ciastka i nijak nie jesteś w stanie jej na nich rozsmarować, możesz dodać do niej jeszcze odrobinę mleka i ponownie wszystko wymieszać.

Taką polewę wykonasz dosłownie w przeciągu pięciu minut. Jest ona banalnie prosta w przygotowaniu, tak więc każdy bez trudu poradzi sobie z tym przepisem. Czekoladowa polewa zachwyca nie tylko mocnym i intensywnie kakaowym smakiem, ale też wygodną w użyciu konsystencją. To ona sprawia, że bez trudu możesz pokryć nią dosłownie każdy rodzaj ciastek. Koniecznie polej czymś takim świąteczne pierniczki, by pięknie je udekorować i przy okazji zapewnić im nieco lepsze walory smakowe. Wszyscy przepadają przecież za taką prawdziwą gęstą czekoladą!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *