Posiłki przygotowywane na urodziny dla dzieci powinny być smaczne, względnie zdrowe (oczywiście z drobnymi wyjątkami) i atrakcyjne dla oka. Nie da się ukryć, że stanowią one ważny element każdej dziecięcej imprezy. Urodzinowe przekąski zazwyczaj są na szczęście łatwe w przygotowaniu, czego potwierdzenie można znaleźć w poniższych przepisach.
Słodkie kulki mocy
Lubią je i dorośli, i dzieci. Przypominają słodkie czekoladowe pralinki, podczas gdy w rzeczywistości można je wykonać z samych wartościowych i zdrowych składników – głównie daktyli uzupełnionych różnymi dodatkami. Daktyle wystarczy zmiksować w blenderze wraz z garścią płatków owsianych. Do powstałej masy można dorzucić niemalże wszystko: orzechy, owoce kandyzowane, pestki albo nawet banana.
Aby kulki mocy nie były takie lepkie i łatwiej dało się je jeść, po ich uformowaniu warto obtoczyć je w niewielkiej ilości kakao, wiórkach kokosowych bądź zmiażdżonych na pyłek orzechach włoskich. Nie wymagają one pieczenia, więc po przygotowaniu od razu można je podawać.
Ślimakowa pizza
Idealna opcja urodzinowa dla dzieci, czyli wiele małych pizz w formie uroczych ślimaczków, których przygotowanie (włącznie z czasem pieczenia) nie powinno zająć więcej niżeli pół godziny! Bazę stanowi tutaj gotowe ciasto francuskie, które wystarczy wyłożyć na blaszce do pieczenia pokrytej papierem, a następnie rozsmarować na nim przecier pomidorowy wymieszany z cukrem, oregano i solą.
Na tak przygotowany placek można nałożyć dowolne dodatki – np. szynkę, pieczarki oraz salami. Całość wystarczy potem pokryć obficie startym żółtym serem bądź mozzarellą, pokroić na paski i pozawijać w ślimaki, a następnie włożyć do piekarnika na jakieś 20 minut.
Kolorowe koreczki i kanapeczki
Maluchy muszą mieć też coś „drobnego” do „przekąszenia”. Urodziny dla dzieci często kojarzą się zresztą właśnie z tymi małymi kanapeczkami bądź koreczkami. Tutaj sposób przygotowania może być zupełnie dowolny. Warto jednak wykazać się inwencją twórczą i zaskoczyć dzieci czymś nietypowym.
Zamiast tworzyć kanapki na zwykłym chlebie, można przygotować je chociażby z krakersów albo placków tortilli. Dobrym dodatkiem do koreczków będzie natomiast awokado. Takie przekąski są i smaczne, i bardzo zdrowe!
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Uniwersytetu Rozwoju