boboline.pl

Parenting i Rodzicielstwo

Zdrowie

Kołatanie serca po jedzeniu. Skąd się bierze? Jak mu zapobiegać?

Tachykardia, czyli kołatanie serca jest niepokojącą sytuacją. Może pojawić się na skutek stresu, niedoborów witamin i minerałów, w przebiegu różnych schorzeń. U niektórych osób zauważane jest też po zjedzeniu posiłku. Co jest przyczyną takiego objawu? Przekonaj się, co może powodować kołatanie serca po jedzeniu i czy konieczna jest wtedy konsultacja z lekarzem.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Co powoduje kołatanie serca po posiłku?
  • Jak zapobiegać szybszemu biciu serca po jedzeniu?
  • Kołatanie serca po posiłku – czy konieczna jest konsultacja z lekarzem?

Co powoduje kołatanie serca po jedzeniu?

Kołatanie serca to objaw odczuwany jako uczucie mocnego, przyspieszonego bicia serca, które również może powodować kłucie, pieczenie. Mogą towarzyszyć mu też inne symptomy, na przykład uczucie niepokoju, zawroty głowy, zwiększona potliwość. Gdy do kołatania serca dochodzi po zjedzeniu posiłku, w takiej sytuacji objaw ten może wynikać z kilku dolegliwości:

  • Podwyższony poziom insuliny
    U wielu osób kołatanie serca po posiłku pojawia się na skutek wyższego wydzielania insuliny, która odpowiada za regulowanie poziomu cukru. Dotyczy to przede wszystkim posiłków bogatych w węglowodany, które mają wysoki indeks glikemiczny. Są to między innymi: słodycze, białe pieczywo, makaron pszenny, biały ryż, słodzone napoje.
  • Refluks i przepuklina rozworu przełykowego
    To dolegliwości żołądka i przełyku, które mogą powodować powstawanie nieprzyjemnych dolegliwości polegających na cofaniu się treści pokarmowej, zgadze. Także mogą wywoływać objaw jak kołatanie serca.
  • Nadwaga i otyłość
    Przyczyną objawy może być też nadmierna masa ciała, gdy dochodzi do ucisku przepony na narządy wewnętrzne.
  • Zespół Posturalnej Tachykardii Ortostatycznej (POTS)
    Schorzenie autonomicznego układu nerwowego, które powoduje szybkie wzrosty tętna w różnych przypadkach, na przykład po zjedzeniu posiłku.
  • Nerwica
    Objaw jak kołatanie serca po posiłku często towarzyszy również nerwicom. Przyspieszone bicie serca pojawia się wtedy w stresujących momentach.

Jak zapobiegać szybszemu biciu serca po jedzeniu?

Zapobieganie objawom jest zależne od przyczyny dolegliwości. Warto pamiętać wtedy o kilku ważnych zaleceniach:

  • jedz częściej mniejsze porcje,
  • wybieraj produkty o niższym indeksie glikemicznym,
  • przyrządzaj potrawy lekkostrawne,
  • pij wodę małymi łyczkami,
  • zrzuć nadmiar kilogramów.

Kołatanie serca po posiłku – czy konieczna jest konsultacja z lekarzem?

Kołatanie serca po jedzeniu

Gdy kołatanie serca po posiłku pojawia się często i przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu, warto udać się do lekarza, który wykona odpowiednią diagnostykę i zaleci dopasowane do choroby leczenie.

W przypadku schorzeń jak refluks, przepuklina rozworu przełykowego, Zespół Posturalnej Tachykardii Ortostatycznej (POTS) stosowane jest leczenie farmakologiczne, między innymi leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, beta-blokery.

Zobacz także: Niewydolność serca objawy, leczenie, przyczyny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.